Nízký glykemický index

Glykemický index už nemusí být strašákem

 

 

Vysoká hladina krevního cukru je celosvětově třetím nejzávažnějším rizikovým faktorem předčasné úmrtnosti. Podle posledních údajů WHO je vysoká hladina krevního cukru na celém světě 3. nejzávažnějším rizikovým faktorem předčasné úmrtnosti. Dle předpokladů SZÚ bude do roku 2025 v České republice více než 1 milion diabetiků, což je o třetinu (250 tisíc) více než nyní.

Civilizačním onemocněním se přitom dá prokazatelně předcházet dodržováním zdravého životního stylu, dostatkem pohybu a vhodnou stravou. Možná jste i vy v souvislosti s vyváženou stravou slyšeli termín glykemický index.

 

 

Chci nakoupit online

 

Glykemický index je hodnota, jejíž podstatu lze kromě jiného vyjádřit takto: jedná se o hodnotu, která určuje, jak rychle se sacharidy z dané potraviny dokáže přeměnit na glukózu, a ta se dostane do krevního oběhu. Tím zároveň určuje tvorbu a uvolnění inzulinu ze slinivky břišní do krve.

Tělo zdravého člověka funguje nejlépe, pokud je hladina cukru v krvi stále stejná, stabilní. Pokud hladina cukru klesne příliš nízko, dostaví se pocit hladu. Pokud je hladina cukru naopak velmi vysoko, mozek vyšle signál slinivce břišní, aby začala vylučovat inzulín. Inzulín snižuje hladinu krevního cukru tím, že přemění přebytek cukru v tuk, který následně uloží. Také se zvyšuje riziko, že tělo uvolní příliš mnoho inzulínu a hladina krevního cukru bude zase příliš nízká.

Proto pokud bude zdravý člověk konzumovat potraviny s vysokým glykemickým indexem, může zprvu pocítit nárůst energie a nálady, jak bude stoupat hladina cukru v krvi, ale poté následuje rychlý pokles cukru v krvi následkem jeho přestupu do buněk a přeměně na tuky, které se uloží v tukové tkáni. A přichází únava a hlad.

Konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem způsobuje to, že sacharidy z potraviny se vstřebávají pomaleji, udržuje normální hladinu cukru v krvi, tím pádem tělo nemá pocit hladu a nepožaduje příjem dalších potravin. Tím, že se hladina krevního cukru udrží v normálu, není potřeba vylučovat inzulín a přeměňovat přebytečný cukr na tuk.

Glykemický index má referenční hodnotu 100 a čím nižší je toto číslo, tím méně potravina zvyšuje hladinu krevního cukru v těle. Zde je rozdělení na potraviny s nízkým, středním a vysokým glykemickým indexem:

  • Potraviny s nízkým glykemickým indexem:
    Tyto potraviny mají glykemický index nižší, než 55. Mezi tyto potraviny patří ořechy, tmavá rýže, černý chléb a většina ovoce a zeleniny.
  • Potraviny ze středním glykemickým indexem:
    Tyto potraviny mají glykemický index s hodnotou 55 – 69. Mezi tyto potraviny patří celozrnné výrobky, ovesné vločky, luštěniny, vařená červená řepa, vařené brambory, kukuřice, pohanka, z ovoce například papája, mango, banány nebo hroznové víno.
  • Potraviny s vysokým glykemickým indexem:
    Tyto potraviny mají glykemický index vyšší než 70. Mezi tyto potraviny patří sušenky, bonbóny, mléčná čokoláda, bílý cukr, pivo, tvrdý alkohol, instantní potravinové výrobky nebo bílá pšeničná mouka.

Zlaté Slazení má nízký glykemický index, což z něj spolu s příznivou kalorickou hodnotou a nulovou chuťovou stopou po Stévii činí ideální způsob slazení pro všestranné použití.

Graf glykemického indexu

Jakým způsobem ovlivňuje příjem potraviny s vysokým a nízkým glykemickým indexem hladinu krevního cukru, ukazuje následující graf. Zdravému člověku jsme podali ranní čaj, poprvé oslazený klasickým bílým cukrem a podruhé si osladil čaj naším výrobkem CukrStop. Následně jsme sledovali, jakým způsobem roste hladina krevního cukru v krvi.

U čaje, který byl oslazený bílým cukrem, šla hladina krevního cukru razantně nahoru, aby se stejnou intenzitou klesala dolů, takže se dostavil pocit hladu a únavy. Zatímco u čaje, který byl oslazený CukrStopem, hladina krevního cukru témeř nestoupla, zůstala na stále stejné hodnotě – tedy ideální stav, při kterém tělo ideálně funguje, protože není zatěžované tvorbou inzulínu, který přeměňuje přebytečný cukr na tuk a poté ukládá do tukových tkání.

Zajímavosti z letáku Statního zdravotního ústavu “Glykemický index“

  • Zajímavá je skutečnost, že glykemický index bílého cukru je 87, tedy nižší než pro glukózu (138), což je dáno tím, že sacharóza se skládá z glukózy a fruktózy – ovocného cukru. Lidský organismus potřebuje pro zajištění životních procesů energii. K využití energie z glukózy je zapotřebí inzulín (hormon tvořený ve slinivce břišní).
  • Hladina krevního cukru (glykémie) je v lidském těle za normálních podmínek stálá a je udržována regulačními mechanismy. Nejčastějším projevem jejího narušení je onemocnění cukrovkou.
  • Různé druhy potravin odlišně ovlivňují hladinu krevního cukru po jídle. Pojem glykemický index vychází z této skutečnosti a udává číselně uvedené rozdíly.

(Zdroj: Leták Státního zdravotního ústavu Glykemický index (autoři: MUDr. Bohumil Turek, CSc., Dagmar Ježková, Růžena Procházková; leták - 1. vydání, Praha 2003)