Úspěch českých potravinářů: Stévie konečně chutná jako cukr!

Stévie se využívá v potravinářství jako zdravější náhrada cukru. Srovnatelnému chuťovému zážitku stévie s bílým cukrem však brání její jemná chuťová stopa, kterou se až dosud výrobcům sladidel z celého světa nepodařilo odstranit. Český výrobce Zlatého slazení přišel s novým technologickým postupem, díky kterému stévie chutná jako cukr.

 

Stévie sladká je původně jihoamerická rostlina. Místní obyvatelé ji používají ke slazení a v léčitelství. Extrahované účinné látky se nazývají steviol-glykosidy a v Evropské unii byly schváleny k použití poměrně nedávno v roce 2011. Mají 300-400 x vyšší sladivost než bílý cukr a téměř nulovou kalorickou hodnotu. Sladidla vyrobená ze stévie mají mírně nahořklou, lékořici připomínající příchuť. Každý tuto příchuť vnímá jinak, objektivní pohled však přináší testování.

 

Jak se testují potravinářské výrobky?

 Součástí vývoje potravinářských výrobků je studiové testování. Osobám, které výrobek testují, jsou kladeny uzavřené otázky zaměřené na senzorické zážitky jako je chuť, vůně, vzhled nebo konzistence. Respondenti odpovídají na uzavřené otázky formou výběru nabízených možností nebo na otevřené otázky typu: “Jak na vás produkt působí?”. Výsledkem je soubor informací použitelných při vývoji, výrobě i marketingu.

 

Výsledky testování vnímání stévie

Studiové testy běžných sladidel na bázi stévie ukázaly, že především ženy by velmi rády používaly stévii na slazení, ale vadí jim jistá chuťová stopa. Některé říkají, že jim jakoby “drhne na zubech”. Vývojáři Zlatého slazení se zaměřili na odstranění této chuťové stopy. Po řadě laboratorních a studiových testů se jim podařilo propojit stévii a ovocný cukr tak, aby výsledná chuť byla zcela neutrální.

 Mezi množstvím sladidel na bázi stévie mají naše výrobky unikátní vlastnost, která spočívá v tom, že nemají žádnou chuťovou stopu po stévii. Nejlépe si tuto vlastnost ověříte sami, když porovnáte kávu oslazenou běžným sladidlem na bázi stévie a kávu oslazenou Zlatým slazením. Káva totiž jemnou chuťovou stopu stévie zvýrazňuje nejvíce.