5 výhod slazení se Stévií

Stévie je listnatá rostlina a neobsahuje žádné kalorie. Extrakt ze stévie je přibližně 300-400x sladší než běžný cukr, na slazení kávy či čaje Vám stačí menší množství. Díky téměř nulové energetické hodnotě je užívána diabetiky. Přečtěte si, proč by měla právě stévie nahradit konzumaci bílého cukru a stát se součástí nápojů a ingrediencí pro vaření i ve vaší kuchyni. 

 

100 % přírodní původ 

Jedná se o sladidlo přírodního původu, oproti umělým sladidlům. Samotná rostlina stévie obsahuje dvě základní sladké složky: steviol glykosid - sladká, ale zároveň hořká složka stévie a rebaudiosid A - nejsladší složka stévie. Od běžného rafinovaného cukru se stévie odlišuje i v tom, že neohrožuje zdraví člověka. Právě naopak, vědecké studie prokázaly, že stévie má na naše zdraví množství pozitivních účinků.

 

Pomáhá při hubnutí 

Pokud stévii dokážete nahradit za běžně konzumovaný bílý cukr může Vám pomocí s hubnutím. Pokud kompletně vyměníte 95 g cukru (Což je bráno jako denní příjem průměrného člověka) za stévii, je možné zhubnout i 1 kg za tři týdny. 

Reguluje hladinu glukózy

Ve srovnání s umělým sladidlem může stévie potlačit hladinu glukózy v plazmě a zvýšit glukózovou toleranci. Stévie má také nulové kalorie, což napomáhá lidem, kteří se snaží snížit hladinu glukózy.

Snižuje krevní tlak

Kromě steviosidu obsahuje stévie i glykosidy, které napomáhají rozšíření cév. Dále podporují močení a umožňují tělu jednodušeji se zbavit přebytečného sodíku. To vše má za následek méně práce pro kardiovaskulární systém a následný pokles krevního tlaku.

 

Neškodí Vašim zubům

Stévie k tvorbě zubního plaku téměř nepřispívá. Výzkumy dokazují, že má silné antibakteriální účinky a chrání tak ústní dutinu před záněty a zuby před kazy.